Fakturační program: Jak vybrat ten nejlepší?

Chcete-li vystavit fakturu, je nutné mít program na faktury. Dnes už nelze spoléhat na Excel či Word, programy na faktury jsou prostě nutností. Ušetří totiž spoustu času a zajistí, že faktury budou vždy vypadat profesionálně. Kromě toho programy na faktury nabízejí mnoho dalších užitečných funkcí.

Na českém trhu najdete celou řadu programů, které vám umožní snadno a rychle vystavit fakturu elektronicky. Není ale snadné se mezi nimi rychle zorientovat, ačkoliv na internetu lze najít nepřeberné množství fakturačních programů.

Pokud se tedy rozhodnete program koupit, jak vybrat ten nejlepší?

Kritéria pro výběr programu na faktury

Pokud jednoduše chcete program, který by vám umožnil elektronickou fakturaci zdarma, pak je pro vás ideální vyzkoušet jeden z dostupných programů na faktury v bezplatné verzi. K tomu se ještě vrátíme níže.

Obecně ale základním kritériem pro výběr fakturačního programu musí být vaše potřeby. Pokud potřebujete program, který by vám umožnil fakturovat například i zahraniční objednávky, pak je nutné vybrat program s cizojazyčnou podporou.

Dalším kritériem je cena programu a dostupnost zákaznické podpory. Cena programů na faktury se pohybuje od několika set do několika tisíc korun. Pokud ale program koupíte, zákaznická podpora vás často vyjde na dalších několik stovek korun.

Můžete také narazit na programy, u kterých je nutné platit pravidelně poplatky za jejich aktualizace.

Dále je potřeba zohlednit integrace programu s jinými programy. Pokud potřebujete program, který bude propojen s účetním systémem, pak je třeba podle toho vybírat. Dodavatel s širokou škálou integrací je obecně dobrým znamením.

V neposlední řadě je potřeba dbát na jednoduchost ovládání programu. Pokud program nebude intuitivní, bude vám program hůře sloužit a budete se s ním déle učit.

jak vybrat program na faktury návod

Programy na faktury zdarma

Největší zájem budí programy na faktury, které lze využívat zdarma. Na českém trhu je jich celá řada. A obecně se dá říct, že funkce, které v bezplatném režimu nabízí, nejsou vůbec špatné.

Programy na faktury zdarma zahrnují například:

Samozřejmě lze ale očekávat, že každý program bude mít ve verzi zdarma určitá omezení. V kategorii fakturačních systémů to je například celkový možný počet vystavených faktur nebo napojení na ostatní programy.

Kde najdu přehled fakturačních programů?

Na internetu lze najít velké množství přehledů a objektivně se tvářících hodnocení, ale jen velmi málo z nich je opravdu objektivních.

Jeden způsob, jak získat okamžitý přehled o nabídce na trhu, je projít si náš katalog s programy na faktury. Ten zahrnuje všechny fakturační programy na českém trhu a navíc vám umožní získat slevu až -20% na roční předplatné programů jako Vyfakturuj nebo Galaxima Faktury.

Alternativně samozřejmě můžete strávit hodiny hledáním na internetu a probíráním se reklamou ve vyhledávačích. Ať se rozhodnete pro jakoukoliv z těchto možností, pamatujte, že výběr programu na faktury je jako výběr ostatního softwaru proces, ke kterému se vyplatí mít systematický přístup. Nakonec se ale vždy vyplatí, jelikož přínosy fakturačních programů mohou být nevyčíslitelné.

Pomohl vám tento článek? Přečtěte si toho více.