Jak vybrat CRM systém

Co je CRM?

CRM, neboli Systém pro řízení vztahů se zákazníky, je nástroj, který vám pomůže lépe organizovat informace o zákaznících a zefektivnit komunikaci s nimi. CRM Zkratka znamená „Customer Relationship Management,“ a je to jako váš digitální asistent, který nikdy nespí.

Níže je náš předchozí detailní článek o tom, co je to CRM systém.

Top 3 trendy v oboru CRM systémy

Cloudové CRM systémy

Tyto systémy jsou „uloženy na internetu“, takže k nim máte přístup odkudkoli. Ideální pro týmy, které pracují na dálku, ale také pro moderní firmy, co chtějí digitalizovat a co nejvíce zefektivnit provoz.

Automatizované zadávání dat

Už žádné manuální zadávání informací. Informační systém CRM sám aktualizuje data o zákaznících. Většinou se jedná o to, že systém „tahá“ data z různých externích zdrojů. Nejčastěji se jedná o ARES.

Integrace s ostatními nástroji

CRM se dá snadno spojit s vaším e-mailem, kalendářem nebo účetním softwarem. Dnes už nedává smysl kupovat něco, co se nedá integrovat. Čím více manuálních procesů máte, tím méně časů budete mít a tím více lidí budete muset platit.

Co hledat v jednoduchém CRM

Jednoduchost použití

Systém CRM by měl být intuitivní, aby ho každý rychle pochopil. Větina firem nemá čas trénovat své zaměstnance. CRM systém by to neměl vyžadovat maximálně mimo úplné základy.

Škálovatelnost

Vyberte CRM systém pro malé firmy, který poroste s vaší firmou. Pokud růst nepotřebujete, můžete tento bod ignorovat.

Podpora

Je důležité, aby vám bylo rychle a kvalitně pomoci, když budete potřebovat. Rychlá a kvalitní podpora vám umožní dostat u CRM systému maximum.

Na co si dát u CRM pozor

Skryté náklady

Některé CRM Systémy nabízejí základní verzi levně, ale za další funkce si účtují vysoké poplatky.

Omezená možnost přizpůsobení

Ujistěte se, že CRM Program lze upravit podle specifických potřeb vaší firmy.

Bezpečnost dat

Zjistěte, jaké bezpečnostní opatření CRM nabízí pro ochranu vašich dat.

Cena CRM

Ceny CRM systémů se pohybují v různých rozmezích, aby vyhovovaly různým rozpočtům. Přehled CRM systémů dokonce ukazuje, že existují i možnosti CRM zdarma. Alternativně lze na nízké cenové úrovni můžete očekávat ceny od 200 do 500 Kč na uživatele za měsíc.

Pokud hledáte něco více, střední cenová kategorie se pohybuje od 500 do 1500 Kč na uživatele za měsíc.

Pro ty, kteří potřebují více funkcí a lepší podporu, existují i high-endové možnosti s cenami nad 1500 Kč na uživatele za měsíc.

Je důležité nezapomenout na celkové náklady na vlastnictví (Total Cost of Ownership, TCO), které zahrnují nejen cenu licence, ale také náklady na implementaci, školení, údržbu a další.

Jak vybrat nejlepší CRM

Předtím, než se pustíte do konkrétních kroků výběru správného CRM, je klíčové mít jasnou strategii. Nesázejte na první CRM systém, který vás zaujme, nebo který je nejlevnější.

Místo toho se zaměřte na to, co skutečně vyhovuje potřebám vašeho podnikání, a zapojte do rozhodovacího procesu svůj tým.

  1. Identifikujte potřeby – udělějte si seznam všeho, co v CRM chcete mít a co musí umět.
  2. Demo a zkušební verze – vyzkoušejte si různé CRM systémy zdarma v praxi.
  3. Udělejte si přehled – vyberte CRM systém systematicky.

Pomohl vám tento článek? Přečtěte si další.